Snusblogg
13. mar. 2023

8 tobakksprodukter som er røykfrie

Kategorien røykfri tobakk er stor, men en fellesnevner er at alle inneholder nikotin og at de ikke er helsefremmede. Produktene kan ligne hverandre og totalt i hele verden er det ca. 300 millioner mennesker som bruker røykfri tobakk i ulike former. Årlig er det påvist 48 000 kreftrelaterte dødsfall knyttet til bruk av røykfri tobakk, mens det for svensk snus ikke finnes ett eneste relatert dødsfall.

Ulike typer røykfrie tobakksprodukter

Det finns en mengde ulike typer av røykfri tobakk og her finner du informasjon om noen av disse. Mange av produktene er ikke regulerte og innholdet kan variere fra det som er beskrevet under. 

Dip

Dip er en tobakk som er vanlig i USA. Den er kuttet opp fint eller grovt og deretter tilsatt vann og smak. Dip kan også fås i poser, og da ligner den mer på porsjonssnusen som vi har her i Norge og Sverige. Produktet plassers bak underleppa og det er vanlig at man spytter ut vesken som oppstår i munnen da man bruker det.

Snuff 

Snuff er finmalte tobakksblader med tilsatt smak. Produktet inhaleres gjennom nesen og gir en rask tilførsel av nikotin. Dette er en av de tidligste måtene å konsumere tobakk på og brukes både i Europa og USA.

Kremete snuff 

Kremete snuff kommer i en tube som påminner om en tannkremstube. Tuben inneholder finmalte tobakksblader som er tilsatt nellikolje, glyserin, mentol, kamfer og peppermynta. Produktet brukes ved å plassere tobakkskremen i munnen noen minutter innen den skylles ut med vann. Kremete snuff finns tilgjengelig i enkelte deler av England og India.

Tyggetobakk 

Dette produktet kalles også for skrå og er en pellet produsert av kondensert tobakk som er tilsatt smak og søtningsstoffer. Tyggetobakken plassers mellom kinnet og tannkjøttet og tygges på for å få ut smak og nikotin. Vesken som produseres spytter man vanligvis ut.

Gutka/gutkha 

Gutka blir ofte beskrevet som en sterkere opplevelse enn snus, sigaretter og andre røykfrie alternativ og brukes fremst i India, Pakistan og Bangladesh. Det lages av pulverisert tobakk, knuste arecanøtter, catechu, kalsiumhydroksid og parafinvoks. Produktet plasseres mellom kinnet og tannkjøttet, hvor det tygges på, og da man tilfører spytt blir produktet mørkerødt. 

Iqmik

Dette produktet lages av Yupik-eskimoer i Alaska og kalles også for «blackbull». Over 50 prosent av alle Yupik-eskimoer bruker denne røykfrie tobakken og den lages fra asken av soppen «Phellinus igniarius» (punk ash) som blandes med tobakksblad.

Naswar  

Naswar er soltørket, grønt tobakkspulver med tilsatt smak, kalsiumhydroksid, fargestoffer og aske fra bark. Produktet konsumeres fremst i Midtøsten og brukes mellom tannkjøttet og kinnet.

Toombak og Shammah 

Dette er røykfrie tobakksprodukter som mestedels blir brukt i Sudan og den arabiske peninsula. Produktene er basert på oppkuttet og fermenterte tobakksblader som har blitt tilsatt natron. Tobakksproduktet legges mellom tannkjøttet og kinnet, eller under tungen. Det er vanlig at mennene spytter ut vesken som dannes, mens kvinnen svelger det.