Snusblogg
3. mar. 2023

Hva er tobakksfri snus?

Tobakksfri snus, eller nikotinposer, er snus uten tobakk, men som inneholder nikotin. Tradisjonell snus inneholder tobakk som er oppmalt, mens den tobakksfrie snusen inneholder plantefibre og smak, uten tilsatt tobakk.

Mengden nikotinen som forekommer i tobakksfri snus er omtrent like stor som tradisjonelle snusprodukter. Det er heller ikke mer skadelig enn nikotinet som finnes i røykeslutteprodukter som man kan kjøpe på apoteket. Gravide og de under 18 år skal ikke bruke noen form av nikotin.

Kan man kjøpe tobakksfri snus i Norge?

I Norge får man ikke lov til å føre inn nye tobakks- og nikotinprodukter og derfor får det heller ikke selges nikotinposer uten tobakk i Norge. Det nærmeste man kommer et tobakksfritt alternativ er røykeslutteprodukter som selges som legemidler på apoteket, for eksempel nikotintyggegummi. Disse produktene inneholder mer eller mindre samme mengde nikotin som tobakksfri snus, men klassifiseres som legemidler og omfattes derfor ikke av forbudet. 

Mange snusprodusenter vil tilby tobakksfrie nikotinposer på det norske markedet, men i og med forbudet må produsentene tilsette tobakk i nikotinposene, selv om de er ment å være tobakksfrie.

Snus øker og røyking minsker, men tilgang på tobakksfri snus mangler

De siste ti årene har det vært en dobling av daglige snusere i Norge samtidig som andelen sigarettrøykere har sunket betydelig. Mange velger å snuse for å kvitte seg med helserisikoen og uvanen som røyking medfører. Selv om helserisikoen er mindre ved bruk av tobakksfri snus, får norske snusere allikevel ikke tilgang til helt tobakksfrie alternativer.