Snusblogg
3. mar. 2023

Ingredienser i snus

Svensk snus produseres av utvalgte tobakkstyper, aromater, ulike salter, vann og fuktighetsbevarende emner. Alt innhold er godkjent til bruk i livsmiddel og oppfyller dessuten vår egne, strenge ingredienspolicy.

Hvilken tobakk passer best som innhold i snus?

Det finnes mange ulike tobakkstyper. På Swedish Match har vi etter mange års erfaring kommer fram til at det er to typer som passer best til å gjøre snus av; Nicotiana Tabacum og Nicotiana Rustica. De har ulik smak og karakter, og finnes i forskjellige lokale varianter med ulike egenskaper. Swedish Match bruker aldri genmodifisert tobakk. 

Aromaemner gir snusen smak 

Utover de ulike tobakksblandingene tilsetter vi også ulike emner for smak og aroma. Disse emnene, sammen med tobakksblandingen, er det som gir hver produkt den individuelle smakskarakteren. I oppskriften til General bruker vi blant annet bergamottolje, mens for Göteborgs Rapé smaksettes snusen med aromaer fra lavendel og enebær. Den eksakte smakssettingen i snusens innhold er så klart en bedriftshemmelighet.

Hvorfor brukes salt som ingrediens i snus?

Saltet i snusen fyller to funksjoner. Dels er saltet en viktig del av smaksopplevelsen og dels har saltet en konserverende funksjon.

Fra pottaske til bakepulver

Iblant hører man om pH-verdi i snus. Få vet hvorfor det er viktig at snus er basisk, altså det motsatte til surt. En basisk snus har to fordeler. For det første er det viktig for opplevelsen av snusen. Nikotinet i en basisk snus tas lettere opp gjennom slimhinnen i munnen og gir den effekten som forventes av snus. Sist, men ikke mint, forhindrer det at snusen mugner. 

På 1800-tallet brukte man pottaske (kaliumkarbonat) for å gjøre snusen med basisk. I dag tilfører man natriumkarbonat, eller E 500. Det dagligdagse navnet på E 500 er bakepulver som er vanlig i brød og kaker.

Fersk og fuktig snus

Vann tilsettes i snusblandingen under produksjonen for å gi snusen tekstur og fuktighet. Vann har samtidig en fuktighetsbevarende funksjon på innholdet i snusen. Propylenglykol, eller E 1520, tilsettes også for å bevare snusens fuktighet og konsistens. Grenseverdien for E 1520 reguleres av Livsmedelsverket i Sverige.