Snusblogg
5. mar. 2023

Kvote inn til Norge – Snus og tobakk kvote

Mange reiser utenlands og ønsker deretter å ta meg seg snus, sigaretter eller alkohol tilbake til Norge, men hvor mye snus får man egentlig ta med seg tilbake til Norge? Gjelder samme regler uansett hvor lenge man er borte og får man virkelig ikke ta med mer enn tollkvoten? Her kan man lese mer om akkurat hvor stor kvote med snus man får ta med seg inn til Norge.

Kvote til Norge – så mye får man ta med seg avgiftsfritt

Når man har vært utenlands kan man ta med en bestemt mengde avgiftsfri snuskvote tilbake til Norge. For innførsel av snus inn til Norge kan man, uten avgifter, ta med 125 gram snus (250 gram for svenske turister). Aldersgrensen er 18 år for innførsel av snus til Norge. Det betyr at man får lov å ta med seg 125 gram snus over grensa, uten å betale ekstra for det. Vil man ta med mer enn 125 gram snus, så tilkommer en avgift.  

Kan man handle en større mengde enn tollkvoten? 

Tollkvoten på snus fra utlandet er 125 gram, men det er mulig å handle mer enn den avgiftsfrie snus-kvoten. Handler man mer enn 125 gram må man fortolle varene som overstiger kvoten, men det finnes allikevel en maksgrense. Den største mengden snus man får lov til å ta med inn til Norge er 500 gram, i tillegg til den avgiftsfrie mengden. Det betyr at du kan ta med 125 gram avgiftsfri snus pluss 375 gram ekstra snus, som du da må betale avgifter for.  

Det er ikke alltid lett å holde greie på tollkvotene inn til Norge, spesielt ikke hvis man vil handle både snus, tobakk og alkohol. Er man usikker på hvor stor kvote man kan ta med inn til Norge, så kan man bruke Tolldirektoratet sin KvoteApp for å regne ut kvoten. Her får man enkelt vite om man har med for mye og om man eventuelt må fortolle varer.  

Tollkvoter inn til Norge når man har handlet på tax-free 

Hvis man er utenlands mindre enn 24 timer kan man i løpet av ett døgn ta med snuskvoten om man kan dokumentere at man har betalt avgifter i et EØS-land. Man kan altså ikke handle på tax-free om man er utenlands mindre enn 24 timer. Reiser man for eksempel til Sverige over dagen så får man handle kvoten på en butikk, der man betaler avgift, men ikke på tax-free.