Snusblogg
5. mar. 2023

Snus utenlands – Reise med snus

Hvor mye snus får man egentlig ta med seg på tur? Det er et spørsmål som mange stiller seg hver gang kofferten skal pakkes. Er det bare boksen i lomma som får lov til å bli med, eller går det bra å legge ned en hel stokk i reiseveska?

For å holde det kort, alle land har ulike regler og disse kan variere veldig mye ut ifra hvor du reiser. I visse land er det helt ulovlig å ha med seg snus og til andre steder får du neste ta med deg så mye du vil. For eget bruk så klart.

Hvor mye snus får jeg ta med meg til andre land?

Når du reiser innen EU er det tillatt å ta med snus for eget bruk, selv om det er forbudt å selge snus i de fleste EU-landene. Eget bruke innebærer kort og godt at du skal kunne motivere kvantiteten av snus som du har tatt med deg og at den bør ligge i linje med din vanlige konsumpsjon. 

Hvis du ikke finner regler for landet du skal reise til så kan det være bra å kontakte det landets ambassade. På norway.no finner du alle norske ambassader og konsulat utenlands. Her finner man mye matnyttig informasjon og kontaktinformasjon hvis man trenger det. 

Så mye snus får du ta med deg utenlands

 • Australia: 25 gram
 • Kypros: For eget bruk
 • Finland: 1 000 gram*
 • Frankrike: For eget bruk
 • Hellas: For eget bruk
 • Hongkong: 25 gram
 • Indonesia: 100 gram
 • Italia: For eget bruk
 • Canada: 200 gram
 • Spania: For eget bruk
 • Thailand: 250 gram
 • Tyrkia: 200 gram
 • Tyskland: For eget bruk
 • Ukraina: 250 gram
 • USA: En stokk

Listen oppdateres løpende med informasjon om fler land. Sist oppdatert 2022-02-03.

*Til Finland får man ta med seg 1000 gram snus for egen bruk, men for nikotinposer gjelder andre regler. Nikotinposene får maks inneholde 4 mg/nikotin per gram og mengden får ikke overskride ett års forbruk. For sterkere produkter trenger man importtillatelse, f.eks. resept fra lege. 

Hva skjer om jeg tar med meg for mye snus utenlands?

Hvorfor man ikke får ta med seg så mye snus man vill utenlands kommer litt an på landet man reiser til. Visse har strenge lover om forsøpling og andre vil for eksempel motvirke smugling. Å bli tatt med for mye snus i bagasjen leder ofte til at du må kaste snusen eller betale bøter. Vanligvis er straffen mild, men visse land har litt hardere straff. 

For eksempel: i Australia, som har veldig lave grenser, får du ta med deg cirka en boks in i landet uten å betale toll. Hvis du vil ta med deg mer enn det kan du velge å deklarere snusen og betale tobaksskatt som ligger på rundt 10 000NOK per kilo. Det å ta med seg en stokk snus til Australia kan altså koste veldig mye penger. 

Å importere snus til Singapore er forbudt. Det spiller ingen rolle hvilken kvantitet snusen har og hvorfor du vil ha med deg snus. De som bryter mot denne regelen, kan få bøter opptil 70 000kr – eller i verste fall fengsel i seks måneder.

Hvis man forsøker å ta med snus til Island, og blir tatt i tollen, får man bot. Bøtene ligger på rundt 500 islandske kroner per 50 gram snus. I skrivende stund er 500 islandske kroner cirka 37 NOK.

Ta med snus til Norge – Hva gjelder?

I Norge er snuskvoten på 250 gram snus når man kommer fra utlandet. Handler du mer enn kvoten må man fortolle varene som overstiger kvoten.

Pakke snus i håndbagasje eller innsjekket bagasje

Når man pakker veska kan man enten velge å ha snusen i bagasjen som skal sjekkes inn eller i håndbagasjen. Du får ta med deg snus på flyet og du får sjekke inn snus og ha det lasterommet. 

Noe som kan være bra å tenke på er derimot størrelsen og vekten på vesken. Både håndbagasje og innsjekket bagasje har oftest en maksimal størrelse og vekt. Hvis du reiser med SAS gjelder for eksempel disse reglene for bagasjen din, om ikke billetten sier noe annet. 

SAS størrelse- og vektgrense for vesker

 • Maksvekt for innsjekket bagasje, maks 32 kg
 • Maksimal størrelse på innsjekket bagasje: 158 cm (lengde + bredde + høyde)
 • Maksvekt for håndbagasje, maks 8 kg
 • Maksimal størrelse på alle typer av håndbagasje: 55 cm x 40 cm x 23 cm

Hvis bagasjen din er større enn dette kan du bli tvunget å betale ekstra avgifter eller la deler av bagasjen din bli igjen. Så se til at snusen ikke gjør at du går over noen av disse grensene da du pakker veska. 

Forvare snus på reisen

Ettersom snus er en ferskvare, er det best å forvare det kaldt. Vi rekommanderer alltid å oppbevare snus i kjøleskapet Et vanlig kjøleskap som holder 4-8 grader fungerer perfekt. 

Det å ha snusen i vesken under en kort periode kommer derimot ikke til å påvirke snusens kvalitet spesielt mye. Det er derimot bra å oppbevare snusen kaldt da den etter en lengre periode utenfor kjøleskapet blir tørr og mister både smak og aromaer. Et tropisk eller varmt klima kan påskynde denne prosessen, men det gjør ikke snusen skadelig. Vi rekommanderer alltid at man holder seg til best føre-datoen på boksen. 

Når man reiser utenlands, er det altså bra å ha snusen i et kjøleskap eller annet svalt sted.