Snusblogg
1. mar. 2023

Snusguiden – Vi guider deg gjennom de ulike snustypene

Hvert år kommer det en mengde nye smaker, format og andre innovasjoner på snusmarkedet. I denne guiden får du vite mer om de ulike typene, formatene, styrkene og smakene – helt enkelt alt du trenger å vite om snus!

Det er nå 200 år siden Jacob Fredrik Ljunglöf skapte sin egen snusblanding,  Ettan. Utviklingen i snusbransjen har på senere år gått fort frem og i dag finnes snus som både helhvit, smale porsjonspakker og mini porsjoner.

Snus har alltid vært tilsatt smak, men på senere år har det tilkommet en mengde nye smaker. Hver enkel person har derfor mulighet til å finne noe som passer i smak.

Det er helt enkelt veldig mange valgmuligheter på snusmarkedet og derfor har vi tatt frem denne oversikten for de ulike typene som finnes i Norge.

Snustyper

Løssnus er den eldste typen på markedet. Løssnus kommer i ulike grovheter og i dag tilbys grovmalt, mellommalt og finmalt løssnus. Grovheten bestemmes av hvor man kutt som har blitt gjort i selve tobakksbladet.

Porsjon er snus som er porsjonert i en cellulosepose hvor den holder snusen samlet. Det finnes flere ulike porsjonsposer; originalposene som er mørke, white-porsjoner som er hvite, men inneholder mørk tobakk, og helhvite porsjonsposer som er vasket og som ikke har noen tobakkssmak. 

Snusformat

Det finnes flere ulike format på snusen og under går vi igjennom hva som er forskjellen på large, slim, super slim og mini. 

  • Large er en stor og bred porsjonspose som var den første porsjonstørrelsen på markedet. 
  • Slim er den mest populære størrelsen i Norge og er like lang som en largeporsjon, men tynnere. Dette gjør at slim porsjonsposene oppleves mer diskré for brukeren og tar mindre plass under leppen.
  • Super slim er enda tynnere enn slim og denne porsjonsposen oppleves veldig diskré. Den er perfekt for den som foretrekker en tynnere passform eller vill skjule att de har en snus under leppa.
  • Mini er den korteste og tynneste porsjonssnusen av de alle. Denne kommer også i en mindre boks enn de andre snustypene.

Snusstyrke

Styrken på snusen defineres av opplevd styrke og påvirkes av en mengde ulike faktorer. Nikotininnehold, smakstilsetning, pH-verdi og fuktighet bidrar alle til å bestemme hvilken styrke snusen har. I Norge er de sterkere snusene mer populære, mens det i Sverige er mer populært med normal styrke. Man deler opp styrkene i fire ulike nivåer, som vi går igjennom under.

  • Nivå 1/2 – På Nivå 1/2 finner man low eller normal/original. Denne snusen indikeres med en eller to prikker på boksen.
  • Nivå 3 – Dette er snusen som defineres som strong og blir indikert med tre prikker på boksen. Her er det ofte litt mer nikotin eller smaker som på annen måte fremhever styrken, sammenlignet med nivå 1. 
  • Nivå 4 – Extra Strong snus og indikeres med fire prikker på boksen.
  • Nivå 5 – Her finner man Super Strong og Ultra Strong snus, og indikeres med fem prikker på boksen. Dette er den sterkeste og nyeste snusen på markedet i Norge. 

Snussmak

Røykaromer er fremtredende i all snus foruten helhvit porsjonssnus, men det finnes en mengde ulike smaker å velge mellom på markedet. Smakstilsetning i snus er veldig viktig for en god opplevelsen for brukeren. 

All snus som ikke er helhvit har smak av tobakk og røykaroma. Smaker som bergamott, whiskey, lakris, nøtter, mynte og gran gir derfor en god synergi med tobakken i original og white-snus. 

Den helhvite snusen kan ha en mengde ulike smaker – alt fra melon, blåbær og lime er vanlig. Her er muligheten uendelige og det dukker stadig opp nye smakskombinasjoner på snusmarkedet.