Snusblogg
4. mar. 2023

Snusstyrke & nikotininnhold i snus

På baksiden av boksene våre stod det tidligere hvor mange prosent nikotin snusen hadde. På grunn av lovendringer måtte vi, og alle andre snusprodusenter, dessverre ta bort denne merkingen.

For de som vil vite hvor mye nikotin som produktene inneholder, kan du i stedet finne informasjon om nikotininnhold her på våre nettsider. For å få mer informasjon om egenskapene til snusen kan man gå inn på selve produktet som man er interessert i å vite mer om og klikke på "Egenskaper". Det er derimot viktig at man ikke stirrer seg blind på den eksakte nikotinmengden som snusen har. Det er nemlig mer enn bare nikotinmengden som påvirker hvor sterk man opplever snusen.

Opplevd styrke er det som avgjør, ikke nikotininnholdet i snusen

La oss begynne med å sammenligne to produkter; Zyn Blue S2 har et nikotininnhold på 1,1% mens General White Portion har et nikotininnhold på 0,8%. Basert på denne sammenligningen så er det lett å dra konklusjonen at Zyn Blue S2 er sterkere enn General White, men så enkelt er det ikke. Begge produktene kategoriseres nemlig som normalsterke.

Nikotininnholdet i snusen er nemlig ikke den samme som den opplevde styrken for brukeren. Den opplevde styrken baseres bl.a. på hvor mye nikotin som tas opp i snusen, og det er den opplevde styrken som avgjør hvilken styrkenivå vi setter på boksen – ikke bare mengden nikotin.

Hva påvirker snusens styrke?

Det er individuelle faktorer som påvirker styrken, som hvordan du snuser og hvor mye spytt du har i munnen. De produktspesifikke faktorene vi tar i betraktning når vi vurderer snusens styrke er; snusens smak, format, nikotinmengde, fuktighetsinnhold og pH-verdien til den ferdige snusen. Man tar opp ca. 10-20 prosent av nikotinmengden når man snuser. 

Nikotininnholdet i Swedish Match sine produkter varierer vanligvis fra 0,75 prosent til 2,0 prosent. Dette pga. at ulike tobakksblandinger brukes til ulike oppskrifter. Nikotininnholdet i produktet tilsvarer nikotinmengden i tobakksblandingen som brukes i grunnoppskriften.

Jo fuktigere snusen er, desto mer nikotin absorberes når man snuser. Dette betyr at løssnus med normal styrke vanligvis har et lavere nikotininnhold tilsvarende White Portion siden løssnusen er mye mer fuktig. Denne regelen gjelder også for pH-verdien - jo høyere pH, desto mer nikotin kan absorberes. Bevaring av fuktighetsinnhold og pH-verdi er to av flere grunner til at snus både bør selges og oppbevares kaldt. En annen god grunn er at snusen beholder smaken bedre hvis den oppbevares i kjøleskapet.

Utgå fra hva som står på boksen 

Forvirrende? Ja, det er det. Å lage snus med en viss smak, styrke og følelse krever erfaring. Vårt råd er derfor å ikke henge seg fast i sammenligninger mellom ulike nikotinnivåer. Ta heller utgangspunkt i styrken som står her på nettsiden og det som står på boksen. Extra Strong betyr at snusen er sterkere enn Strong. Hvis det ikke står noe om styrken på snusen, er styrken normal.

Under fanen "egenskaper" finner man all informasjon knyttet til hver enkelt snus. Her kan man lese mer om nikotininnhold, pH-verdien, fuktighetsinnholdet og styrken på produktene våre.