Snusblogg
3. mar. 2023

Tobakken – alt begynner med et tobakksfrø

Fra 150 til 200 dager. Det er tiden det tar fra et tobakksfrø er sådd i jorda til tobakken har tørket. Et lite tobakksfrø er begynnelsen på en prosess som har blitt foredlet i nesten 200 år.

Tobakksplanten

Tobakksplanten er en urte som har store klissete blader og en hvit til rosa eller gul blomst. Tobakksplanten er vanligvis svært hardfør og tilpasser seg klimaet og jordsmonnet den vokser i, men den tåler ikke kulde eller for mye regn. Planten blir i gjennomsnitt en til tre meter høy og det tar cirka tre måneder før frøplanten er fullvoksen. Hver plante får mellom tjue og tretti blad, med frøkapsler som inneholder tusenvis av små frø. Tre gram frø er nok til en hektar planter, omtrent halvannen fotballbane, og kan gi opptil tre tonn tobakk før tørking.

Det finnes tusenvis av ulike typer tobakkstyper med uendelig variasjon når det gjelder farge, aroma, smak, tekstur, nikotin og sukkerinnhold. Alle tobakksvarianter vi bruker på Swedish Match tilhører tobakkstypene Nicotiana Tabacum og Nicotiana Rustica. Med lang erfaring har vi kommet fram til at disse tobakksvariantene egner seg best for produksjon av snusen vår. I de ulike snusoppskriftene kombinerer vi derfor de to typene tobakk og ulike kvaliteter av disse for å oppnå ønsket smakskarakter i snusproduktene. For å gi General sin karakteristiske smak kreves det over 20 forskjellige tobakkskvaliteter.

Nicotiana Rustica

Nicotiana Rustica smaker som det høres ut; rustikk. Planten er hardfør og lett å dyrke, med grove klissete blader og blomster som veksler mellom hvitt, gult og rosa.

Nicotiana Tabacum

Nicotiana Tabacum blir høyere enn Rustica, med store blader og blomster som skifter fra hvitt til rosa. Tabacum er slankere og byr på mer finstemte smaker, et slags mellomregister med mange nyanser.

Her dyrkes tobakk

Viktig del av kvalitetsarbeidet 

Stedet der tobakk dyrkes er veldig viktig for oss. Vi bruker ikke hvilken jord som helst og vi tester både jorden og tobakken. Vi slipper aldri kontrollen over det som vannes, vokser og høstes. Det er en enkel grunn til vi er så nøye: frøet som har begynt å spire i jorda havner til slutt i en munn. Kvalitetsarbeidet preger alt vi gjør, fra frø til boks.

Tobakk dyrkes i over 130 land 

Tobakk dyrkes i over 130 land rundt om i verden. Hvor tobakken i Swedish Match-produkter kommer fra kan variere fra år til år, avhengig av hvordan avlingene har utviklet seg. Både vær, vind og andre faktorer påvirker kvaliteten på avlingene. Tobakkshåndverket tar lang tid å lære og går ofte i arv fra generasjon til generasjon.

Å dyrke tobakk

Arbeidet begynner langt innen tobakksfrøet settes i jorden. Da har mange personer allerede engasjert seg i frøets ve og vel, ikke minst våre tobakkskjøpere. I tillegg til å sjekke selve tobakken, setter vi jevnlig en liten spade i jorden og fyller en glassbeholder med jord. Denne jordprøven fraktes deretter rundt halve kloden til Swedish Match-laboratoriet i Stockholm. Der blir det analysert. Hva består jorden av? Hvilke stoffer er det i jorda? Alt analyseres nøye.

Et håndverk. I hvert trinn.

  1. Som med all dyrking handler det om å få plantene til å vokse. Den lille frøplanten trenger imidlertid litt ekstra stell, og spesielt i starten. Frøene, som kontrolleres og sertifiseres, legges i frøbed, hvor de får vokse i ca. 60 dager. De vannes og stelles nøye til de er i underkant av en desimeter høye.

  2. En desimeter senere planteres de ned i jorden. Dette gjøres ofte for hånd, men på større plantasjer gjøres det også ved hjelp av maskiner. Når tobakken begynner å vokse i jorda er den ikke særlig kresen. Den kan dyrkes i Skandinavia så vel som i Den dominikanske republikk. Det eneste tobakken egentlig vil ha er vann. Da trives den.

  3. Etter ti til tolv uker er det tid for innhøsting. Planten modnes nedenfra og opp, noe som gjør at selve innhøstingen er et håndverk som krever mye kunnskap. Man begynner med det første bladparet, regnet nedenfra. Fordi vi ønsker samme modenhet hele veien, venter tobakksdyrkeren noen dager før neste bladpar høstes. Så tas neste bladpar, og så videre.

    Bladene har forskjellig størrelse og nikotininnholdet er lavest nederst og høyest på toppen av bladene. Vi ønsker imidlertid mellomregisteret, hvor det er en jevn balanse mellom nikotin og smak. Et håndverk, som sagt.

På tide å tørke tobakken 

Når det er på tide å høste tobakken, plukkes først bladene og deretter starter tørkeprosessen. Under tørking faller fuktighetsinnholdet i bladene fra ca. 80 til 20 prosent. Tobakken som brukes i snusen som Swedish Match produserer, tørkes med to ulike metoder: lufttørking og soltørking. Vi kjøper aldri tobakk som er røyktørket.

Lufttørking 

Den vanligste tørkemetoden er å la tobakken henge på snører under tak i en åpen, godt ventilert låve. Der tørker tobakken i fire til seks uker, avhengig av klimaet. I løpet av denne tiden endres fargen på bladene fra grønn til gyllenbrun. Lufttørket tobakk har lavt sukkerinnhold, som gir en myk og lett søtlig smak. Omtrent en femtedel av verdensproduksjonen består av lufttørket tobakk.

Soltørking 

Soltørking varer 25-30 dager og ligner på lufttørking. Den største forskjellen er at denne tobakken tørkes utendørs direkte under solen. Tobakken henges på stativ eller på oppspente snorer og har ofte noe høyere sukkerinnhold enn lufttørket tobakk. Fargen har også en tendens til å være litt lysere. Soltørking skjer vanligvis i tørre og varme områder.

Swedish Match bruker aldri røyktørket tobakk

Vi bruker aldri røyktørket tobakk i vår snus. Grunnen er enkel - denne typen tørking endrer kjemien til tobakk til det verre. Røyken inneholder visse uønskede stoffer, som vi ønsker å unngå i den ferdige snusen. Gjennom vår kvalitetsstandard Gothiatek jobber vi hele tiden med å minimere mengden av uønskede stoffer i tobakk.